Actuele informatie

Politieke partijen zijn nog lang niet verdwenen, zegt Groninger Hoogleraar Gerrit Voerman
In de uitgave van de Rijksuniversiteit Groningen van juli 2018, “Broerstraat 5” staat een interview met de Groninger hoogleraar en directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen, Gerrit Voerman. Volgens hem zullen politieke partijen nog lange tijd bestaan, ondanks alle veranderingen in de maatschappij. Als bijlage bij dit bericht treft u het interview aan.

2018_07_00_Broerstraat_5_Gerrit_Voerman.pdf

Digitaal Audiovisueel Archief van Nederland (DAAN) geïntroduceerd
DAAN is het nieuwe digitale hart van het media-archief van Beeld en Geluid. DAAN is de afkorting voor Digitaal Audiovisueel Archief van Nederland: een nieuw state-of-the-art archiefsysteem dat niet alleen toekomstbestendig is, maar vooral zeer gebruiksvriendelijk. Het systeem vervangt in 2018 iMMix en ADREM.

Wat doet DAAN precies?
De mediabranche noemt een systeem zoals DAAN officieel een Media Asset Management (MAM) systeem. Omdat het systeem digitale media assets opslaat, beheert en op eenvoudige wijze ontsluit. Denk bij ‘media assets’ aan AV-materiaal, foto’s of digitale gidsen die dan natuurlijk de benodigde metadata bevatten. Kortom: DAAN maakt al het materiaal uit het Beeld en Geluid archief toegankelijk met een MAM-systeem.

Waarom DAAN?
DAAN vervangt iMMix en ADREM omdat Beeld en Geluid het Nederlands audiovisueel erfgoed nu en in de toekomst zo goed mogelijk wil blijven ontsluiten. Dat kan alleen met een archiefsysteem dat flexibel genoeg is om in te spelen op de snelle veranderingen in de mediabranche. DAAN is daartoe in staat. DAAN is gebaseerd op een bewezen technologiestandaard uit de broadcast industrie van leverancier Vizrt. Ook mediaconcerns als Al Jazeera, Fox Sports, CNN en de BBC maken gebruik van de systemen van Vizrt.

Nog meer weten over DAAN?
Op beeldengeluid.nl/daan lees je meer over de achtergrond van DAAN en vind je een Q&A-lijst met veelgestelde vragen over DAAN.
Laatst gewijzigd 16 november 2018

70 jaar VVD in beeld
Op 24 januari 2018 bestond de VVD 70 jaar! Ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de vereniging VVD heeft het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met de VVD een bijzondere website ontwikkeld. De website geeft een boeiende weergave van de partijgeschiedenis.

De VVD is de eerste partij waarvan het DNPP de geschiedenis op deze manier digitaal in beeld heeft gebracht. Op de website zijn meer dan 25.000 gedigitaliseerde documenten terug te vinden, waaronder niet alleen veel foto’s, partijdocumenten (zoals verkiezingsprogramma’s), jaargangen van de ledenbladen maar ook campagnemateriaal en honderden VVD-affiches. 

Het resultaat is te bekijken via https://vvd-digitaal.dnpp.nl  De site zal door het DNPP regelmatig worden aangevuld met nieuw materiaal en de website is zonder wachtwoord toegankelijk.
Geplaatst 2018 01 20

Aanzienlijke hoeveelheid archiefmateriaal toegevoegd
De afgelopen maanden heeft het Stichtingsbestuur eerder ontvangen archiefmateriaal laten ontsluiten en beschrijven. Dit heeft geleid tot een aanvulling van het archief met 55 archiefdozen en veel mooi, voor onderzoek beschikbaar materiaal. Vanaf woensdag 3 augustus 2016, 12.00 uur zijn de aanvullingen op de site van de Stichting Liberaal Archief Groningen te vinden. 

Het betreft onder meer aanvullingen op de archieven van de VVD Kamercentrale Groningen, VVD-info, en de afdelingen Delfzijl, De Marne, Winsum, Scheemda, Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Winsum, alsmede van de OC Oldambt, het JOVD district Noord en de VVD Statenfractie in de provincie Groningen!

Wilt u meer weten over de archieven van de Stichting, of heeft u zelf materiaal dat u zou willen schenken, neem dan contact met ons op.

Het correspondentie adres is 
Stichting Liberaal Archief Groningen
T.a.v. de secretaris
Nadinegang 152719
CZ  Zoetermeer

U kunt ook contact opnemen met de Stichting via email.Liberaalarchiefgroningen@gmail.com 

P.S. Het secretariaat van de Stichting is gevestigd in Zoetermeer, omdat de secretaris in verband met zijn werkzaamheden daar door de week verblijft.
Laatst gewijzigd 16 november 2018